Bruksizm (Diş Gıcırdatma), genellikle uyku sırasında dişleri bilinç dışı bir şekilde sıkarak yapılan bir eylemdir. Bu normal olmayan bir durumdur ve oldukça rahatsız edici bir ses ortaya çıkar. Genellikle bu alışkanlık kişi tarafından pek farkedilmez.
Bruksizmi olan kişilerin bir kısmı dişlerine uyguladıkları kuvvet sonucu dolguların ve dişlerin kırılması gibi zararlara yol açabilmekte, bir kısmı da çene eklemi ağrılarından şikayetçi olmakta ve sabahları başağrısı ve kas ağrıları çekmektedirler.
Birçok insan gün içerisinde istemeden de olsa iş yoğunluğu, günlük maraton gibi nedenlerle ciddi bir stres bulunuyor
Bruksizmin psikolojik ve fiziksel bir çok sebebi olabilmektedir, fakat bunlar arasında en öncelikli olanı strestir. Stresin arttığı dönemlerde bruksizm de şiddetlenir.
İlk etapta yüz ağrılarıyla kendini hissettiren diş sıkma problemi, ileri dönemde çeneyi açmada sınırlılık, kilitlenme, dişlerde sallanma veya diş kırıkları, eklem sesleri gibi sonuçlar doğurabiliyor.
Özellikle yüzdeki kaslarda , eklem yerinde , baş ve boyun bölgesinde oluşan ağrılardır. Diş gıcırdatmanın (Bruksizm) başlattığı ağrı kas kaynaklıdır. Bu ağrı, çiğneme kaslarındaki spazmlara bağlı olarak ortaya çıkar.
İleri derecede diş gıcırdatma durumlarında dişlerin çiğneme yüzeylerinde aşınma görülür. Dolgularda aşınma ve kırıklar görülür
Sürekli birbirine sürtünen dişlerin mineleri zarar görür ve dişlerin boyları kısalır Dişlerin aşınmaları sonucu, hastanın dikey boyutunda azalma olmakta, bu da estetik sorunlara yol açmaktadır.
Diş yüzeyi aşınmaları sonucu dişlerde hassasiyetler olabilmekte ve ilerleyen zamanlarda dişin siniri açığa çıkabilmektedir.
Köklerde kistik oluşumlar meydana gelebilir.
Eklemde ağzı açma kapama sırasında çıkan sesler duyulmaktadır.
Dişlerde sallanma ve aralanmalar görülebilir.
Diş gıcırdatma veya sıkma problemi yaşayan yetişkinler için ise gece plağı kullanması önerilir. Isırma plağı olarak da adlandırılan koruyucu bir plağın geceleri uyurken takılması ile gerçekleştirilir. Stresi ortadan kaldırmak esas tedavi olmakla beraber dişlerin de korumaya alınması gerekmektedir. Tedavi daha çok akut problemleri çözmeye yönelik olarak uygulanır. Kas gevşetici ilaçlar,botoks yanı sıra psikolojik tedavi de gerekebilir
Diş gıcırdatma ve sıkma sonucu çene eklemindeki deformasyona bağlı olarak, çok ileri safhalarda cerrahi tedaviler de gerçekleştirilmektedir